недеља, 6. новембар 2016.

Kašalj

Kašalj je najčešći simptom respiratornih infekcija. Kašalj je neka vrsta "prirodne" reakcije na prisustvo nepoželjnih materija u disajnim putevima. Kao što većina Vas zna, postoji suv  i produktivan kašalj (kašalj sa sektetom).
Pacijentima je relativno teško da objasne kakvu vrstu kašlja imaju, stoga ću se fokusirati na karakteristike obe vrste kašlja kao i na uzroke i terapiju kašlja.
Prvo da razmotrimo uzroke kašlja. Kašalj naravno uzrokuje pušenje, ali kašalj je karaakterističan i za pacijente sa bronhijalnom astmom, sinuzitisom, gorušicom, ali može da se javi i usled primene nekih lekova. Kao što vidite on je relativno nespecifičan simptom i javlja se kod različitih oboljenja i zbog toga ne treba sami da postavljate dijagnozu već da posetite lekara.
Najčešći lekovi koji uzrokuju kašalj su ACE inhibitori (lekovi koji se koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska i ostalih kardiovaskularnih oboljenja) neki od njih su Enalapril, Monopril, Zorkaptil, Vivace, Tritace, Ramipril itd. Oni izazivaju nakašljavanje i potrebu da "pročistite grlo". Ovo se obično javlja na početku terapije, ali vremenom prestaje. Ako traje mesecima, morate posetiti kardiologa da promeni terapiju.
E, a sad da vidimo šta je to produktivan, a šta suvi kašalj.
Produktivan je onaj kašalj prilikom kojeg može da se izbaci sekret, dok je suvi kašalj, nadražajan, bolan, "grebe"grlo.
Ovo bi pacijenti trebalo da razlikuju kako bi farmaceuti dali pravi lek. U suprotnom, ako Vam farmaceut da lek koji se koristi kod suvog kašlja, a Vi imate produktivan to znači da će sav sekret koji imate biti "zarobljen" u donjim delovima disajnih puteva i nećete moći da ga izbacite, a to posledično može dovesti do ozbiljnih infekcija. Ako pak Vi imate suv kašalj, a uzmete lek za produktivan, to znači da će Vas lek "terati da dodatno kašljete i iskašljavate, a Vi nemate šta da iskašljete" i dodatno ćete "izgrebati grlo" i neće biti nikakvog pomaka u lečenju.
Takođe su mi pacijenti govorili da imaju obe vrste. Ovo se obično javlja ka kašalj "počne da sazreva" i tad se od terapije uglavnom preporučuje sirup od bršljana (Prospan, oko 500 din.) budući da je on "za obe vrste kašlja". Takodje, biljni sirupi koji su mešavine više biljaka kao na primer Altiprim mogu da se koriste kod ovog "mešovitog kašlja".
Kada je u pitanju suvi kašalj kod odraslih uvek preporučujem Omnitus sirup ili tablete. On je zaista izvanredan lek, budući da na određeni način "blokira kašalj". Kod dece, posebno mlađe od 2 godine, preporučujem sirup od belog sleza (Beba, oko 200 din.) ili čaj od belog sleza. Mnogo mladih roditelja ne zna kako se priprema čaj od belog sleza pa evo i da to pojasnimo. Vodu možete da prokuvate ili da koristite flaširanu. Kašičicu korena belog sleza prelite tom HLADNOM vodom i ostavite neko vreme da odstoji (pola sata ili sat). Aktivni sastojci koji deluju protiv kašlja, a potiču iz belog sleza su sluzi koje imaju zadatak da oblože sluznice disajnih puteva. Ove sluzi se potpuno unište ako koren belog sleza prelijete vrelom vodom!!!!
Za produktivan kašalj ima više opcija. Svi lekovi su sličnog sastava tako da nećete suštinski pogrešiti u izboru. Pacijenti često koriste Fluimucil granule ili šumeće tablete (oko 300 din.). Granule za odrasle su od 200mg i uzimaju se 3 puta u toku dana. Poslednju dozu nemojte uzimati pre spavanja, jer Fluimucil može da Vas u toku noći "tera" da iskašljavate pa ćete ostati celu noć budni. Pošto se fluimucil uzima na komad/kesicu, pacijenti često pitaju koliko je dovoljno? Na žalost ne mogu da predvidim oporavak kao ni to da li će lek pomoći, ali pakovanje je predvidjeno za 10 dana i ako Vam lek ne pomogne posle tog vremena neophodno je da se javite lekaru. Postoji i varijanta šumećih tableta koje su u dozi od 600mg i uzima se samo jedna u toku dana pa je ova varijanta ekonomičnija i isplativija. Potom, na tržištu su i tablete i sirup Bisolvon, Ambroksol, Flavamed, Mukodin itd. (400-600 din.)
Za decu ispod 2 godine, ako lekar ne kaže drugačije, mogu da se uzimaju biljni sirupi za iskašljavanje (Žak, Dasa idr. oko 200 din.).
Što se čajeva tiče može da se koristi čaj od jagorčevine ili bokvice. (do 200 din.)
Osobe koje imaju pored kašlja i temperaturu ne treba istovremeno da uzimaju paracetamol (Febricet, Panadol idr.) sa fluimucilom. Fluimucil će "neutralisati" efekte paracetamola. Razmak izmedju primene ovih lekova treba da bude veći od sata.
Takodje nemojte se "nalivati"vrelim čajem, jer možete dodatno da iziritirate već nadraženo i "izgrebano" grlo.
Često nakon 2-3 nedelje pacijenti i pored terapije kašlju, zašto? Zato što je sve više prisutan alergijski kašalj. On ne mora da bude u direktnoj vezi sa ambrozijom i ostalim travama, već može da bude uzrokovan alergijom na aerozagađivače čija je koncentracija u nekom trenutku povećana i izaziva iritaciju. Ovo je samo neki od uzroka, a može da ih bude mnoogo više. Kao lekovi u tom slučaju mogu da se uzimaju antihistaminici kao što su Presing, Flonidan, Xyzal idt. (250-300 din.)

Mlak čaj, med, malo propolisa i neki od gore pomenutih lekova su odlično rešenje za dosadni kašalj.

Ostajte zdravo!

Нема коментара:

Постави коментар